Indiai Kulturális Központ

Az Indiai Kulturális Központ létrejöttének célja, hogy erősítse az India és Magyarország közötti kulturális kapcsolatot olyan elődök nyomán haladva mint Kőrösi Csoma Sándor, Rabindranath Tagore vagy Baktay Ervin. Elérhetőségünk: cultural.centre@indianembassy.hu vagy cultur@indianembassy.hu

Friss topikok

Állandó oldalak

Ó, Magasságos!

2013.04.03. 10:21 Indiai Kulturális Központ

2013. április 12. 18:00
Film: OMG – Ó, Magasságos! (OMG – Oh My God!, 2012)

Kandzsí Láldzsí Mehtá egy ateista kereskedő, aki vallásos kegytárgyak eladásából él. Amikor egy napon földrengés következtében a boltja rommá válik, döbbenten értesül arról, hogy az „Isten akaratából” történt katasztrófák esetén a biztosító nem fizet kártérítést. Láldzsí úr kétségbeesésében elhatározza, hogy bepereli Istent a kárért, amit az okozott neki, és beidézteti a bíróságra a helyi vallási vezetőket mint Isten földi helytartóit, hogy eldőljön, kinek kell megfizetnie az „Isteni akaratból” történt szerencsétlenség során bekövetkezett kárt. Pereskedése során különös segítőre lel.

A nagy kritikai elismerést aratott és a közönség körében is sikeres film számtalan vitát és tiltakozást váltott ki, mivel sajátos színben mutatja be az indiai vallásosságot. A film hadat üzen a bigott vallásosságnak és az egyházak túlzó hatalmának, miközben a vallás igazi lényegét, az Istenbe vetett hitet mutatja be. A komikus jelenetek mögül nemcsak a kortárs hindu vallásosság és ritualizmus körképe, hanem az egyén Istennel való kapcsolatának kérdése is felszínre kerül. A művet 2012-ben a Társadalomtudományi Kutató- és Dokumentációs Intézet a legjobb társadalmi problémát bemutató filmnek választotta.

A vetítés ingyenes. 
Rendezte: Umesh Shukla
Szereplők: Akhsay Kumar, Paresh Rawal, Mithun Chakraborty, Om Puri
Hang: hindi, felirat: magyar
Műfaj: társadalmi szatíra
Hossz: 130 perc

Helyszín: Indiai Kulturális Központ, 1025 Budapest, Búzavirág u. 14.
További információk: www.indianembassy.hu/indiaikulturaliskozpont

Oh My God Movie poster_1.jpg

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: bollywood filmvetítés akshay kumar Film Klub

A bejegyzés trackback címe:

https://indiaikulturaliskozpont.blog.hu/api/trackback/id/tr715190298

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az ember, aki perbe fogta Istent – Ó, Magasságos! 2013.04.27. 09:31:56

Az Ó, Magasságos! című indiai társadalmi szatíra komoly tiltakozásokat váltott ki Indiában és a muszlim világban, mert keményen nekimegy olyan tabutémáknak, mint például az egyházak elüzletiesedése, vagy a különböző egyházi személyek szélhámosságai. ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása