Indiai Kulturális Központ

Az Indiai Kulturális Központ létrejöttének célja, hogy erősítse az India és Magyarország közötti kulturális kapcsolatot olyan elődök nyomán haladva mint Kőrösi Csoma Sándor, Rabindranath Tagore vagy Baktay Ervin. Elérhetőségünk: cultural.centre@indianembassy.hu vagy cultur@indianembassy.hu

Friss topikok

Állandó oldalak

Kathakali táncelőadás – Béky Mária Magdolna

2013.01.08. 14:39 Indiai Kulturális Központ

2013. január 15. 18.00.

Magyarországon eddig még nem látott, különleges táncelőadás részesei lehetnek, azok akik január 15-én az Indiai Kulturális Központba látogatnak. Béky Mária Magdolna kathakali előadása több szempontból is érdekes lesz. Most először kóstolhat bele közönségünk ebbe a nagyon izgalmas dél-indiai táncdrámába. Külön érdekesség, hogy bár eredetileg ezt a táncot férfiak táncolják, egy magyar hölgy áll majd színpadra, aki a kathakali hazájában, Keralában tanulta mesterétől a tánc csínját-bínját, de mivel Svédországban él, itthon ritkán találkozhatunk vele.

A kathakali Kerala állam táncdrámája, amelynek technikája kapcsolatban áll a szintén keralai kudijáttam nevű színházzal és a kalaripajattu nevű harcművészettel is. Darabjai a két nagy indiai eposz, a Rámájana és a Mahábhárata történeteiből merítenek. Egy igazi keralai kathakali előadás sok-sok órán keresztül tart, akár egész éjjeleken át.

Mi most csak egy rövidebb ízelítőt adunk közönségünknek, de hogy olyan élethű legyen, amennyire csak lehet, így Magdi a színpadon fog készülődni, sminkelni, úgy, ahogyan Indiában is látni lehet. Ezen kívül ékszer- és ruhabemutatót, rövid kézjel-ismertetést is láthatunk, illetve a darab után Magdi premierfilmjének részletet is megtekinthetjük.

kathakalidancerjan15.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletek az előadásról:

Kalyana Saugandhika egy gyönyörű virág, ami a szépséges Draupadít, a Pándava testvérek feleségét, az erdőben sétálva teljesen lenyűgöz. Kérve kéri egyik férjét, Bhímát, aki ott sétál vele az erdőben, hogy hozzon a virágból többet neki, mivel azon az egyetlen virágon kivül nem található több a közelben. A darab tartalma a Mahábháratából ered és a szöveget szankszrit és Kerala helyi nyelvének keverékén, malajálamul adják elő az énekesek az előadás alatt, sajnos csak felvételről. 

Béky Maria Magdolna a Margi Kathakali Iskolában, Trivandrum, Kerala, Indiában képezte magát. Tanára Kottakal Ravikumar volt, akire és akinek mestereire mindig nagy tisztelettel gondol, amikor előad.

Somi Panni nyitja az estét és egy rövidebb előadást tart kathakaliról mint művészeti formáról. Utána Zboray Antónia meséli el a darabot és Maria Magdolna Beky Winnerstam egy rövid mudraillusztrációt tart. Ezután látható a darab. A darab után láthatók Maria Magdolna Beky Winnerstam premierfilmjének részletei, ami egy Krisna-tánc a Margi iskolában filmezve. Végül pedig egy tánc –és edzésdemonstráció következik, aminek célja, hogy a kathakli-technika az előadásban nem látható részleteibe is belepillanthassanak a nézők.”

Helyszín: Indiai Kulturális Központ (1025 Budapest, Búzavirág u. 14.)

A belépés ingyenes!

Szólj hozzá!

Címkék: tánc ingyenes program kathakali

A bejegyzés trackback címe:

https://indiaikulturaliskozpont.blog.hu/api/trackback/id/tr265006239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása