Indiai Kulturális Központ

Az Indiai Kulturális Központ létrejöttének célja, hogy erősítse az India és Magyarország közötti kulturális kapcsolatot olyan elődök nyomán haladva mint Kőrösi Csoma Sándor, Rabindranath Tagore vagy Baktay Ervin. Elérhetőségünk: cultural.centre@indianembassy.hu vagy cultur@indianembassy.hu

Friss topikok

Állandó oldalak

Film: Csípős igazság (Mirch Masala) - febr. 7. 18.30

2014.02.05. 14:18 Indiai Kulturális Központ

Indiai Filmfesztivál - 100 éves az indai film!

  100 éves az indiai film! Ünnepeljen velünk 2014. február 7-16. között a Puskin moziban és az Indiai Kulturális Központban! Az Indiai Kulturális Központ az indiai filmgyártás századik évfordulója alkalmából 2014. február 7-16. között Indiai Filmfesztivált rendez a Puskin moziban (február 7-12.) és az Indiai Kulturális Központban (február 13-16.). A tíz napos Fesztivál alatt nem csupán hindí, de Magyarországon eddig még nem vetített telugu, maráthí, malajálam filmeket is vetítünk. Hiszen jelenleg is, az évente közel ezer indiai filmnek csupán az egyötöde a hindí nyelvű, ún. „bollywoodi” film. A műsorban megtalálhatók igazi nagy klasszikusok, mint pl. a Sholey, az utóbbi évek legnagyobb bevételét termelő vígjáték (3 Idiots), thriller (Kahaani) vagy a legújabb nemzetközi sikerfilm (The Lunchbox).           

Csípős igazság (Mirch Masala)  
színes, indiai dráma, 118 perc, 1986
nyelv: hindi,
felirat: magyar rendező: Ketan Mehta 
forgatókönyvíró: Ketan Mehta, Shafi Hakim
zeneszerző: Rajat Dholakia
operatőr: Jehangir Choudhari
producer: National Film Development Corporation
vágó: Sanjeev Shaha  
Szereplők: Naseeruddin Shah, Smita Patil, Om Puri, Suresh Oberoi, Dipti Naval  

Mirch-Masala-DVD-cover-210x300.jpgA gyarmati időkben a kicsiny szegény faluba érkező kormányzó megkívánja az egyik helyi asszonyt. Amikor molesztálni próbálja, a nő pofon üti és a helyi csilifeldolgozó üzembe menekül, ahova más asszonyokkal együtt bezárkózik. A tiszt óriási haragra gerjed, katonáival körbezáratja az üzemet és egyre erősebb fenyegetésekkel próbálja rávenni a falubelieket, hogy adják át neki a nőt.  

A film Indiában szokatlan nyíltsággal beszél a nők totális kiszolgáltatottságáról és alárendeltségéről a társadalomban, és azt mutatja be, hogyan viselkednek a közösség egyes tagjai – férfiak és nők – az önkényúr követelése által teremtett szélsőséges helyzetben. A művészfilmek támogatására létrehozott Indiai Nemzeti Filmfejlesztési Társaság által gyártott film bemutatásakor nagy kritikai sikert aratott és 1986-ban elnyerte a Nemzeti Filmdíjat a legjobb hindi film kategóriájában.  

A vetítések helyszíne: Puskin mozi (1053 Budapest, Kossuth Lajos utca 18), Metropolis terem
Jegyek válthatók a Puskin mozi jegypénztárában 1100 Ft-os kedvezményes áron.
A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítjük.
A Mirch Masala című filmre jegyek csak korlátozott számban kaphatók.  

Szólj hozzá!

Címkék: bollywood indiai film filmvetítés Puskin Mozi

A bejegyzés trackback címe:

https://indiaikulturaliskozpont.blog.hu/api/trackback/id/tr605799965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása