Indiai Kulturális Központ

Az Indiai Kulturális Központ létrejöttének célja, hogy erősítse az India és Magyarország közötti kulturális kapcsolatot olyan elődök nyomán haladva mint Kőrösi Csoma Sándor, Rabindranath Tagore vagy Baktay Ervin. Elérhetőségünk: cultural.centre@indianembassy.hu vagy cultur@indianembassy.hu

Friss topikok

Állandó oldalak

Hegedűs Brigitta móhiní áttam táncelőadása

2013.06.11. 09:53 Indiai Kulturális Központ

IMG_3904 Front Cover.jpgHegedűs Brigitta Budapesten született, de immár 19 éve Münchenben él, ahol a Ludwig Maximillan Egyetemen végzett német nyelv szakon. 2003-tól két évet Kanadában töltött, itt fejlesztette ki művészi tehetségét. Dolgozott rádióállomásnál, készített rövidfilmeket, melyeket Münchenben és Budapesten is bemutattak. Részt vett színművészeti tanfolyamokon, ahol elsajátította a színpadi előadó művészet rejtelmeit.

2003-tól érdeklődése India felé fordult a jóga gyakorlásán keresztül, amit a mai napig hétköznapjaiba is beiktat. Visszatérve Németországba talált rá a Chandra Devi Bharatanatyam iskolára, ahol a Kalakshetra stílusú bharatanátjam táncot kezdte el tanulni. Tanulmányai során minden évben hónapokat töltött Indiában, Smt Shyamala Surendran tánciskolájában, Keralában.

India, a tánc, s tanára, Shyamala Aunty hatására nagy lelkesedéssel mutatta be arangétramját (debütáló előadás) bharatanátjam stílusból Münchenben. Nem sokkal eztuán érdeklődése egy másik indiai klasszikus stílus, a keralai Móhiní Áttam felé fordult. Tanára, Shyamala Surendran meghívására egy hat hónapos intenzív képzésen vett részt a Dharani iskola keretein belül, majd 2012 márciusában bemutatta szólóelőadását ebből a táncstílusból is Cochinban.

Azóta Brigitta többször járt Indiában meghívott előadóművészként. 2011-ben Bhubaneswarban táncolt egy templomban, majd 2012-ben meghívást kapott Delhibe az Indai Habitat Centerbe egy Indiai táncfesztiválra. Idén márciusban pedig fellépett a leghíresebb táncfesztiválon, a Natyanjalin Chidamambaram városában, melyet az ősi Nataraj templomban tartanak minden évben (Siva istenhez szentelt templom Dél-Indiában). Keralai tartózkodása alatt számos alkalommal lép fel immár a Dharani tánccsoport tagjaként. Ezen kívül rendszeresen vállal táncelőadásokat nemcsak Németországban, hanem Svájcban, Angliában, Ausztriában, és Magyarországon is, ahol legutóbb részt vett a Sivasakti Kalánanda táncszínház 15 éves jubileumi táncelőadásán. 2007 óta már nemcsak táncolja, hanem tanítja is a táncot, és rendszeresen tart kurzusokat   Európa számos országában.

A móhiní áttam ellbűvölő, kecses, nőies táncforma, egyike India klasszikus templomi táncainak, Kerala államból származik. Móhiní a tökéletes nő, a leggyönyörűségesebb alakok egyike a hindu mitológiában, a csábítás megtestesítője. Lágyan, hullámzó és hajladozó mozdulatok jellemzik. A móhiní áttam táncosnő jellegzetes viselete az aranyszegélyű fehér szári, arany ékszerek, és egy jázminfüzérrel körbefont oldalkonty.

A műsor:

  1. Ganapathi sthuthi: az elefántfejű istenhez, Ganésához szóló nyitótánc, majd Chollukettu (tradícionális móhiní áttam darab).
  2. Padam. A padam általában egy érzelmes darab, érzelmekről szól. A címe Varika; egy szerelmes leány üzenete Krisnának.
  3. Thillana: Örömtánc, ahol a móhiní áttam táncstílus szépségét élvezhetjük.
  4. Rama Saptam: elbeszélő darab; epizódok láthatunk a Rámájana történetéből.

 

Az előadás helyszíne: Indiai Kulturális Központ, 1025 Budapest, Búzavirág u. 14.

Időpont: 2013. június 11., 18.00

Az előadás ingyenes.

Szólj hozzá!

Címkék: monihi attam Hegedűs Brigitta móhiní áttam

A bejegyzés trackback címe:

https://indiaikulturaliskozpont.blog.hu/api/trackback/id/tr905104698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása