Indiai Kulturális Központ

Az Indiai Kulturális Központ létrejöttének célja, hogy erősítse az India és Magyarország közötti kulturális kapcsolatot olyan elődök nyomán haladva mint Kőrösi Csoma Sándor, Rabindranath Tagore vagy Baktay Ervin. Elérhetőségünk: cultural.centre@indianembassy.hu vagy cultur@indianembassy.hu

Friss topikok

Állandó oldalak

Indiai koktél - Múzeumok Éjszakája a Hopp Ferenc és Ráth György Múzeumban

2013.06.14. 11:40 Indiai Kulturális Központ

Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum (1062 Budapest, Andrássy út 103.)

17.00-18.00 Amikor az elefántok repülni tudtak – Egy mesés délután Indiában Zalka Csengével / Gyermekprogram
Zalka Csenge Virág nemzetközi mesemondó különleges utazásra hív mindenkit: Ismerjük meg Indiát meséket, mítoszokon és legendákon keresztül! A kicsiknek való állatmeséktől legendás hősök kalandjaiig akad itt történet minden korosztálynak. Repülő elefántok, földre szállt istenségek, varázslatos tájak töltik ki a délutánt. Aztmondják, a mesék folyton úton vannak, új hallgatóságot keresve. Van időd egy mesére?

18.00 Megnyitó
Üdvözlő beszédet mond: Dr. Fajcsák Györgyi, a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum igazgatója
Beszédet mond: Dr. Takács Imre, az Iparművészet Múzeum igazgatója
Megnyitó beszédet mond: Őexc. Gauri Shankar Gupta úr, India magyarországi nagykövete

18.15-19.00 Sandhyadipa Kar (India) odisszi táncelőadása
A híres művészcsaládból származó táncosnő Indián kívül a világ szinte minden táján járt már, hogy népszerűsítve az odisszi táncot. 1982-ben kezdte a tánctanulást, mestere volt többek között a néhai Guru Kelucharan Mohapatra is. 22 éve tanít és táncol szólódarabokban illetve táncdrámákban. 

19.30 20.30 Meshinda koncert
A Meshinda zenéjében Magyarország egyik legszebb énekhangja vetekszik a hangszereiken a világ különböző népeit szakértő módon képviselő zenészekkel.
Az együttes két alapító tagja - Guessous Majda Mária énekes és Tóth Szabolcs szitárművész - elsőként a Zeneakadémia berkein belül találkoztak. Az együtt zenélés 2013 elején kezdődött. Az együttes zenei világát szebbnél szebb autentikus népi hangszerekkel színesíti még két zenész: Barvich Iván- a Sebő együttesből-, illetve Boros Gerzson Dávid. A koncertjeiken tradicionális indiai népdalok csendülnek fel, az együttes egész Hindusztán zenei kincséből merít. A zene egyszerre van tele szép mondanivalókkal, játékkal, dallamokkal, improvizálással. Szívből szól, szívbe megy, örömzene ez a Meshinda!

21.00-22.00 Edward Powell koncert
5 év után ismét a Hopp Ferenc Múzeum vendége a világ egyik legjobb fretless (bund nélküli) gitárosa. A kanadai Edward Powell színes egyénisége zenéjében is megmutatkozik. Zenei tanulmányait hat éves korában kezdte, olyan mestereket tudhat magáénak, mint Sri Budhaditya Mukherjee, Batuk Nath Mishra, Sri Kesur Mishra vagy Necati Celik. 
A klasszikus értelemben vett fretless gitár mellett, saját készítésű háromnyakú ragmakamtaron (sarod és az oud keresztezéséből született), valamint szitáron és oudon is játszik. Ez a különleges hangszer, aminek már a tizenegyedik verziójával koncertezik, lehetővé teszi, hogy kombinálja az indiai rágákat a közel-keleti makám zenével. A zenész, hangszerépítő, világutazó, életművész indiai ihletésű koncertje igazi csemegének ígérkezik!

Gasztronómia: India ízei a Shalimar Indiai Étterem 

Ráth György Múzeum (1068 Budapest, Városligeti fasor 12.)

16.00-20.00 Próbáld ki India különböző jóga irányzatait, óránként kezdődő szabadtéri jógaóráinkon
16.00-17.00 Ashtanga vinyasa flow jóga – Astanga Jóga Budapest 
17.00-18.00 Inbound jóga - Szabó Szilvia, Bharata Kultúrtér
18.00-19.00 Satyananda Yoga – Bhaktananda, Satyananda Yoga Központ
19.00-20.00 Iyengar jóga -Ms Veres Mónika, Amrita Jógaközpont


17.00-20.00 Gyermekfoglalkozások (Dhruv Pandey kathak tánc workshopja, indiai babakészítés, karambol játék, hennafestés)
19.00-20.00 Az önismeret útjai - Őexc. Gauri Shankar Gupta úr, India magyarországi nagykövetének előadása

21.00-23.30 Bollywoodi filmvetítés: Koktél (Cocktail) – hindí nyelven, magyar felirattal, 
Ez a romantikus komédia volt az egyik legnagyobb filmsiker Indiában 2012-ben. Főszerepben két bollywoodi sztárral: Saif Ali Khannal és Deepika Padukonéval. 

Folyamatos programok: indiai piac, hennafestés, indiai babakészítés, kathak tánc workshop, indiai karambol


KIÁLLÍTÁS

Amrita Sher-Gil kerítés-kiállítás a művésznő születésének 100. évfordulója alkalmából, a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum archív fotógyűjteményéből
India terem
India öltözetei – Indiai babák a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum gyűjteményéből

A programok szervezője az Indiai Nagykövetség és a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://indiaikulturaliskozpont.blog.hu/api/trackback/id/tr195228103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása