Indiai Kulturális Központ

Az Indiai Kulturális Központ létrejöttének célja, hogy erősítse az India és Magyarország közötti kulturális kapcsolatot olyan elődök nyomán haladva mint Kőrösi Csoma Sándor, Rabindranath Tagore vagy Baktay Ervin. Elérhetőségünk: cultural.centre@indianembassy.hu vagy cultur@indianembassy.hu

Friss topikok

Állandó oldalak

Deepa Srinath (India) bharatanátjam táncelőadása

2013.04.12. 13:01 Indiai Kulturális Központ

Április 22-én ismét indiai művészt köszönthetünk az Indiai Kulturális Központban. Deepa Srinath jön el hozzánk, aki jelenleg Bostonban él és a bharatnátjam stílus képviselője.

Deepa Srinath több mint 20 éve táncol, a dél-indiai Bangalore-ban kezdett el tanulni öt éves korában. Mesterei voltak Radha Sridhar mellett még Nandini Eswar és Soundarya Srivatsa. Habár az ún. Pandanallur stílust tanulta, ami egyaránt hangsúlyt fektet a tiszta táncra és az abhinajára is (kézjelek, mimika, színészi játék), mégis az abhinaját vallja igazán magáénak, hírnevet is ezzel szerzett, amikor 2010-ben kitüntették a „Satya Abhinaya Sundaram” címmel. Világszerte tart előadásokat, saját koreográfiái is vannak.

Img0428.jpg

Deepa nemcsak táncol, hanem tanít is. Annak a híve, hogy tanítványait a mozdulatművészeten kívül a tánc szakrális hátterébe is bevezesse, így aztán szívesen beszél a tánc kulturális gyökereiről, megtanítja diákjainak a szanszkrit kifejezéseket, mitológiai történeteket is.

Koreográfusként is több ízben díjnyertes lett különböző versenyeken; koreografált például táncdrámát Krisna életéről, de kedveli a Rámájanát is mint alapanyagot, egyik darabja a 9 emberi érzelemről/hangulatról (navarasza) szól, amelyhez ebből az eposzból meríti a történeteket. Fúziós számot is készített: Vandé Mátaram c. darabja India klasszikus táncait mutatja be egy kompozícióban.

Deepa jelenleg európai körúton van, ennek keretében érkezik hozzánk. Előadását hagyományos bharatanátjam darabokkal kezdi majd, utána pedig egy szólótánc következik, aminek a címe Ramaya Ramabhadraya (Rámája Rámabhadrája). Ez az élvezetes darab a 9 emberi érzelmet (navarasza) mutatja be úgy, hogy mindvégig Válmíki Rámájanájához kapcsolja őket. Nem egy főhőst ábrázol, hanem többféle karaktert többféle érzelem segítségével. A dialógusok szanszkrit versek, a színészi játékot pedig kellékek egészítik ki; így a darab vegyíti a bharatanátjam megújított, modernizált formáját a hagyományos történetmondással (előbbit a történetmondáshoz, utóbbit a koreográfiához felhasználva).

Aki „felkészülten” szeretné látni az előadást, addig is ismerkedjen Ráma történetével: http://www.mek.oszk.hu/00200/00228/html/

Mindenkit szeretettel várunk április 22-én este 18.00 órakor az Indiai Kulturális Központban (1025 Budapest, Búzavirág utca 14.)!

További információ: www.indianembassy.hu/indiaikulturaliskozpont 

Az előadás ingyenes.

deepa_srinath.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: ingyenes program táncelőadás bharatanatyam India bharatanátjam Deepa Srinath

A bejegyzés trackback címe:

https://indiaikulturaliskozpont.blog.hu/api/trackback/id/tr605218206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása