Indiai Kulturális Központ

Az Indiai Kulturális Központ létrejöttének célja, hogy erősítse az India és Magyarország közötti kulturális kapcsolatot olyan elődök nyomán haladva mint Kőrösi Csoma Sándor, Rabindranath Tagore vagy Baktay Ervin. Elérhetőségünk: cultural.centre@indianembassy.hu vagy cultur@indianembassy.hu

Friss topikok

Állandó oldalak

Minden bollywoodi film indiai, de nem minden indiai film bollywoodi?

2013.02.27. 11:53 Indiai Kulturális Központ

Az indiai filmipar a világ évente legtöbb filmet termelő és egyik legdinamikusabban fejlődő filmgyártása, és az itt készülő évi 900-1000 filmnek nagyjából egyötödét teszik ki a Mumbaiban és környékén forgatott, hindi nyelvű, ún. „bollywoodi” filmek. Ezek a filmek egyedülálló színt képviselnek a világ filmes piacán, mivel a hagyományos „maszáláfilmnek” nevezett műfaji keverékekhez hasonló darabok sehol máshol nem készülnek, ugyanakkor gyökereik a többezer éves indiai kulturális hagyományokhoz nyúlnak vissza. A bollywoodi filmek rendkívül látványosak, színesek, számos műfajt ötvöznek egymással (pl. szerelmi románc, vígjáték, akciójelenetek, melodráma), és ezzel a közönség szinte minden rétegét és korosztályát képesek megszólítani.

Szinte elmaradhatatlan elemük a zene és hagyományosan a pazar kiállítású táncjelenetek, melyekben a sztárok különleges helyszíneken, óriási tánckarral és számos egzotikus jelmezt felvonultatva kápráztatják el a közönséget. Az elmúlt évtizedben az indiai filmek egyre több nyugati hatást olvasztottak magukba, ám ez csak még változatosabbá tette az amúgy is rendkívül színes bollywoodi filmipart: filmtermésében a klasszikus maszáláfilmek mellett ma már megtalálhatóak többek között a fiatalos hangvételű, modern romantikus komédiák, a profin megkoreografált, számos speciális effektet beépítő akciófilmek, vagy a nyugati fesztiválokon nagy sikereket arató, szerzői filmhez erősen közelítő szatírák és kisrealista darabok.

Az India Fesztiválon (márc. 6-10., Átrium Film-Színház) két előadást is hallgattok az indiai filmgyártásról Vajdovich Györgyi (ELTE Filmtudományi Tanszék) előadásában:

2013. március 7. csütörtök 18.00-19.30
Az indiai maszáláfilm különleges vonásai és kulturális gyökerei

Bollywood jellegzetes filmje, a „maszáláfilm” teljesen egyedi jelenség a világban, számos műfajt és hangnemet ötvöz, ugyanakkor rendkívül látványos és nagyon széles közönségréteget képes megszólítani. A filmrészletekkel illusztrált előadás nemcsak e különleges film sajátosságait mutatja be, hanem abba is betekintést nyújt, milyen mélyen gyökerezik ez szórakoztatási forma a klasszikus indiai művészetekben, hogyan merít az indiai zenéből, táncokból és színházi hagyományokból.

2013. március 7. csütörtök 17.00-18.30
A bollywoodi filmipar sajátosságai és az indiai sztárrendszer

A bollywoodi filmipar sajátos működéséről számos legenda és film (pl. az Om Shanti Om) szól. Az előadás betekintést nyújt a legendákba és a valóságba, bemutatja az indiai filmipar napjainkban zajló hihetetlen gyors változásait és mesél az indiai sztárrendszer európai néző számára különleges sajátosságairól.

Helyszín: Átrium Film-Színház (1024 Bp. Margit krt. 55).
További filmek, programok és infókwww.indianembassy.hu/fesztival

Deewangi.avi_000345178.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: előadás bollywood filmvetítés maszálá film

A bejegyzés trackback címe:

https://indiaikulturaliskozpont.blog.hu/api/trackback/id/tr195107969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása